Monday, January 7, 2013

#1 : PHONETICS AND PHONOLOGY


Yeap. First payper yeap yeap.

CUAK. Sumpah cuak.

Kenapa?

Sebab aku banyak main-main masa awal sem :(

Anyway, this course is basically a continuation of Introduction to Language and Linguistics. Yeap. Subject yang ambil masa first year dulu. Kira macam siapa yang tak lepas subject masa first year tu takleh lah amik subject ni kahternyerrrrrr. Wkwkwkwkwk I do not know. Mungkin la.

Best sebenarnya subject ni, sebab aku rasa this differs a Language student with students from other courses. Depa tak tau la pasal voicing, voiceless and aspiration bagai tu. Sebut "pizza" pun ada caranya tau, jangan sesuka hati nak sebut "piza piza piza", IT'S "PITSE" haa nampak tak nampak tak? Nanti nak order Dominos sebut betul-betul tau! Hiks.

Ok this is basically what we learnt throughout the semester. Ah nak buat metacognitive reflection pulak kat subject ni kan? MOHTIF? MOHTIF? Hahahaha forget it.

1.Articulatory Phonetics .

What you need to know is macam mana a sound is produced? Haaa wa dah feeling budak Medic dah ni wkwkwkwkkwk.

Belajar macam mana nak sebut vowels, consonants semua. Hiks macam masuk KRISTA balik wkwkwkwkwk.

2. The segments of English: Consonants 

Okay yang ni part paling comel. Sebab belajar pasal bunyi-bunyian hiks. Benda basic yang kena tahu is (voicing, place & manner). Cemana nak bunyikan huruf p,t,k,b,d,g (plosive). Kat mana kedudukan lidah katanya, haa macam tu. Seronok tak seronok tak? YAY!  Contohnya huruf "b" kita rapatkan bibir atas dengan bawah pastu lepaskan udara secara mengejut tu yang jadi plosive tu (come from the word "explosion"). Hahahaha entah aku pun tak sure. EH.

3. The segments of English: Vowels 

Kalau tadi kita dah belajar macam mana nak sebut huruf consonants, sekarang belajar pula macam mana nak sebut vowels. Sounds easy tapi you gonna feel that first then only you know easy tak easy mende alah  ni. Hiks. Antara part yang paling penting kena ingat is (height, fronting & length).  Lidah nak letak kat mana, kedudukan tinggi rendah (height), depan ke belakang (fronting) dan sebagainya. Sound easy kan? Ok cuba hafal benda yang paling simple kat bawah ni, boleh? Kotak kiri tu diphthongs, kanan tu monophtong weeeee XD




4. The suprasegmentals of English: The Syllable, Stress. 

Kalau tadi dah belajar macam mana nak sebut, sekarang belajar pula macam mana nak emphasize sebutan tu. Kat mana nak kasi stress, kat mana nak nada biasa. Haa macam tu. Pastu belajar pula pasal syllable. Apa yang ada dalam syllable (peak, onset, coda), clusters dia dah sebagainya. Hafal jelah kalau malas nak fahamkan. Hahaha. #ehterasa. Sebab in English kita ada verb, noun bagai kan dan ada juga perkataan yang sama tapi berbeza dari segi ke-verb-an dan ke-noun-an nya. Ha rosak BM gua, lantaklah.


5.The suprasegmentals of English: Tone & Intonation 

Ok tone dengan intonation senang je (lempang sikit boleh? hahaha).  Kenapa aku cakap senang? Sebab aku selalu buat . Hahahah contoh eh, aku bagi contoh. Bila orang tanya aku, "Eh budak tu hengseng kan?" aku pun jawab "Yes.." Aku punya "yes" tu boleh jadi dua meaning, sama ada aku betul-betul setuju (definiteness) atau pun aku ragu-ragu (limited agreement). Boleh jadi nada aku turun naik (fall-rise) yang menggambarkan aku tak berapa setuju. Boleh jadi aku jawab naik turun (rise-fall) yang menggambarkan aku betul-betul setuju. Haa pandai-pandaila bayangkan maksud aku ni yek.

6. Acoustic Phonetics
7. Auditory Phonetics
8. Phonological analysis 
9. Teaching English Speech Sounds and Sound System to non-native speakers 

Okay yang 6,7,8,9 tu katanya tak masuk final exam makanya aku tak lah study wkwkwkwk boleh macam tu? Aku study tapi aku guna teknik paling loser sekali yakni memorizing wkwkwkwkkwkw pedulik la. Mintak-mintak soalan esok takde masuk bab 6,7,8,9 ni. Ghisau betul aku ni :(

Apa-apa pun aku dah cuba sedaya upaya dan aku pun manusia biasa juga tak ada apa yg istimewa. Semua serah kat Allah, tugas aku cuma buat sehabis daya lepas tu tawakal. Harap-harap semua ok-ok jer. InsyaAllah aaminn ya rabbal alamin.




Me : Mr.Ehsan, how did you manage your time during your study? Since you're busy being YDP (orang kuat kolej) and all but you still graduated with 1st class honours?
Mr.Ehsan : I have no weekend.
Me : *telan air lioq*
Mr.Ehsan : I revised and did my assignment during weekend.
Me : Oh... (flashback balik kemana pergi weekend aku selama ni)



Till then, assalamualaikum.. *sambung baca slides*


2 love(s):

Rye Skema said...

Eh kita baru nak ambik sabtu nie. Risau :/

Yasmin Khairani said...

heheheheh all the best ryeeeee! ktorg dh hbs yayyyyyyy!! :p

 

Template by Best Web Hosting