Tuesday, July 26, 2011

Resepi IKEA Meatballs.

Auww, Homemade IKEA Meatballs yang enak bukan main.
*EH, satay tu bapak ah sedap woih!

Hamboy hamboy hamboy, tajuk nak eksaited aje kan? Suka lettew kitew nak bagi resepi meatballs IKEA yang sedap bukan main tu.

Harus diingatkan Gedung IKEA (ewah Gedung IKEA tuuuu wa panggil!) hanya terdapat di kawasan apa-ntah-nama-dia-wa-pun-tak-hengat. Yang pasti Ikano Power Centre tu dekat dengan TTDI. Atau lebih tepat lagi, sebelah The Curve (kot). Wa pun tak ingat laa wei. Yang pasti ada sekuntum je lah Ikano Power Centre a.k.a tempat makan Meatballs kat Malaysia ni kan. Bunyi macam gempak padahal takpun. -.-"


Ini pakej "homemade" IKEA Meatballs. Boleh beli kat Ikano Power Centre.

Oh yea, jangan tak tahu. Meatballs sekarang korang boleh beli yang segera gitu. Ala-ala beli nuggets sosej cenggitu la gamaknya. Kira boleh makan kat rumah dengan senang hati perut usus dan limpa lah kan?

Mula-mula aku ternampak benda alah ni haa kat IKEA. Mula-mula nampak buat jual mahal, takmao beli u'olls. Bila balik rumah baru teringat-ingat pastu mula lah meroyan takleh tido malam. *Ok I tipu.

The best thing about IKEA Meatballs ni ialah rasa kuah dia yang masin-masin sikit. IF campur dengan "jem stoberi" (wa panggil) dia, memang ngam habis laa. PERFECT! *bak kata Mira roomate aku dulu.

MARI MEMASAK IKEA SEKARANG!

Masukkan dalam kuali/periuk/bekas memask. *lantak-kau-lah-kisah-ape-aku.

Bila dah agak-agak menggelegak sikit, masukkan perencah dia tu. Sepaket aje tau!

So, mula kan operasi buat kuah Meatballs IKEA yang sedap tu (dan halal ok! LOL) dengan mencampurkan serbuk segera dalam pack tu bersama whipped cream yang bercampur air. Kalau korang beli pack tu, baca jelah sukatan dia. Tak payah terjah blog aku nak baca resepi ok? HAHA. Oh ye, kacau sampai rata dan sebati ok?

Dah siap goreng/bakar/kukus etc, boleh lah hidang atas pinggan. :)

Fries ni goreng macam biasalah. Nak yang sedap guna yang saiz besar tu. *ape-ntah-brand-dia-aku-lupa-dah.

Kuah IKEA Meatballs yang sedap nyum nyum tu weh!

Meatballs IKEA tu memang dah ada yang segera, so korang boleh lah masak macam biasa. Dalam how-to dia, kena bubuh dalam microwave ke oven. Tak sure. Tapi kesah apa aku dengan dia punya instructions, aku goreng je weh. Sodap pun sodap. Tapi just goreng tanpa minyak lah. Bubuh minyak kang jadi begedil pulak. -.-"

Kita testing dulu 3 ketui okay? Comel :)

Taraa! Dah siap semua boleh decorate macam kat IKEA tu tau. Tuang sos secukup rasa, dengan "jem stoberi" (aku panggil) dia perghz! TERANGKAT BEB, TERANGKAT! Tak kisah berapa berat kau, tetap TERANGKAT! Tetap!

Argh, Satay Kajang Hj. Samuri sedap gila woh.
*tolong-lah-paham-aku-tak-sabar-nak-lantak-benda-alah-ni-kat-Bangi-nanti!!!

PS : EH, hari ni hari Selasa ada less 20% kat IKEA untuk Meatballs weh!!!

BABAI.



8 love(s):

C I K Y A T said...

1) My Home-Sweet-Home
2) My Dapur-Sweet-Dapur
3) My Pinggan-Sweet-Pinggan

Weh! Bile shooting nih????? MAk tak de pon!

Queen F said...

minn lepas ni reunion ko kene buat meatball ikea lah weh :D

miss minn said...

cik yat : amboiih, masa nyah takde laa.

kan ritu kite makan meatballs wat dinner...

lupe lertew!

miss minn said...

nojie : amboih hangggggg~~~~


kamain lagi no.. boleh aje, lai lai lai~~~

said...

Sate tu best woahh..debabdebab!! hehe



XD

hana sudradjat said...

saya rasa macam dejavu je.pernah dulu ada jiran yang serve ikea meatballs AND satay in one occasion.dan apabila melihat post ini,rasa mcm seolah-olah gambar2 ini dari occasion tersebut.okay saya dah mula merapu. :O

miss minn said...

ﻉ : betol2....~


tu yg tak sabar nak sambung belajar tu...


nak beadal satay kajang bebanyak kat bangi nanti... :D

miss minn said...

hana sudradjat : Oh ye ke? makan satay dengan meatballs? Tapi sedap kan....?

eh tak tak, ni bukan gambar sari occasion tu... jangan risau :)

 

Template by Best Web Hosting